Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Je bekijkt nu Kinderen leren omgaan met geld – hoe doe je dat?

Kinderen leren omgaan met geld – hoe doe je dat?

Je wilt je kinderen natuurlijk zo vroeg mogelijk goed met geld leren omgaan. Je wilt ze vanzelfsprekend zo nu en dan flink verwennen met een mooi cadeau en/of een zakcentje maar wat nog veel belangrijker is om ze mee te geven is een goede omgang met geld. Maar hoe doe je dat dan, kinderen leren omgaan met geld? En wanneer begin je daar dan precies mee? Volgens de experts zijn de onderstaande tactieken de beste manieren om je kinderen goed met geld te laten omgaan. Laten we snel starten.

Kinderen leren omgaan met geld doe je zo

Gebruik een doorzichtige spaarpot voor beter overzicht

Het aanschaffen van een spaarvarken is een geweldig idee, maar het geeft je kinderen geen duidelijk beeld over overzicht van wat er daadwerkelijk in het potje zit. Als je een doorzichtige pot gebruikt (zoals deze leuke doorzichtige spaarpot met naam) zien ze het geld groeien en dat motiveert. Gisteren hadden ze een vijf euro biljet en drie losse euro’s. Vandaag hebben ze een een vijf euro biljet en vijf losse euro’s! Praat er met hen over en maak daarnaast het een leuke activiteit om dagelijks te kijken wat er ‘al’ in het spaarpotje zit.

Geef het goede voorbeeld

Uit een onderzoek van de Universiteit van Cambridge bleek dat geldgewoonten bij kinderen worden gevormd tegen de tijd dat ze 7 jaar oud zijn. Ook wanneer ze nog maar klein zijn word je dus al door ze in de gaten gehouden! Als je elke keer dat je uit eten gaat of naar de supermarkt gaat geld over de bank smijt alsof het niets is zullen ze het uiteindelijk (later) ook gaan merken in hun eigen gedrag. Ook als jij en je partner ruzie maken over geld, zullen ze dat merken. Geef ze dus te allen tijde een goed voorbeeld! Leer je kinderen goed om te gaan met geld door ze regelmatig te laten zien en merken hoe verstandig jij met je geld omgaat. Praat met hen over het opstarten en bijhouden van een spaarrekening, leg ze het verschil uit tussen noodzakelijke aankopen en extraatjes en wees vooral eerlijk over geld. Wanneer jij bijvoorbeeld voor nieuw speelgoed eerst aanbiedingenbaas.nl checkt leg dan ook uit waarom je dit doet. Zo leer je je kinderen dat je je geld maar één keer kunt uitgeven en dat je door middel van acties meer uit je geld kunt halen.

Betaalde klusjes zijn altijd een goed idee

Geef je kinderen niet alleen geld omdat ze ademen maar betaal ze ook op basis van klusjes die ze in huis doen, zoals het vuilnis buiten zetten, hun kamer opruimen of het gras maaien. Dave en zijn dochter Rachel Cruze praten veel over dit systeem in hun boek Smart Money Smart Kids. Dit concept helpt ​​kinderen te begrijpen dat geld wordt verdiend en dus ook door hen verdiend moet worden. Het wordt niet alleen zomaar aan hen gegeven.

En, wat is jouw ultieme tip om kinderen om te leren gaan met geld?

Vond je deze blogpost interessant? Bezoek dan ook eens het informatieve platform van Sneller-leren.nl! 

Geef een reactie