Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Je bekijkt nu Waarom je pensioen aanvullen altijd een goed idee is

Waarom je pensioen aanvullen altijd een goed idee is

Wellicht heb je er nu nog niet over nagedacht, maar toch is het verstandig om eens naar de cijfers rondom het pensioen te kijken. Zeker als je rond de 40 of 50 jaar oud bent, komt het pensioen steeds dichterbij. Voor twintigers, en wellicht ook voor dertigers, is het pensioen nog ver weg, maar zeker geen reden om daarom het pensioen maar op zijn beloop te laten. Veel Nederlanders komen wanneer zij met pensioen gaan namelijk geld te kort om rond van te kunnen komen. We spreken dan van een pensioentekort, in de volksmond ook wel ‘pensioengat’ genoemd. Om problemen met het pensioen te voorkomen, is aanvullen altijd een goed idee.

Pensioen aanvullen

In Nederland krijgt iedereen die met pensioen gaat een AOW-uitkering. De AOW staat voor ‘Algemene Ouderdomswet’ en is een basispensioen die iedereen van de overheid krijgt zodra hij de gerechtigde leeftijd heeft bereikt. Maar dat is niet het enige inkomen voor iemand die met pensioen gaat. In de tijd dat je in loondienst voor een werkgever hebt gewerkt, heb je automatisch een pensioen opgebouwd. Zelfstandig ondernemers bouwen in de regel geen pensioen op. Zij hebben alleen recht op AOW en zijn zelf verantwoordelijk voor het opbouwen van een goed pensioen.

Het toekomstig pensioen bestaat dus uit de AOW, een pensioen via een werkgever en/of een eigen aanvullend pensioen. Daarnaast is ook het eigen vermogen te gebruiken als inkomen. Natuurlijk mag doorwerken ook, dat heeft geen gevolgen voor het pensioen. Maar wie niet genoeg eigen vermogen heeft, gaat stoppen met werken en alleen een AOW met een klein pensioen via de werkgever heeft opgebouwd, komt in de problemen. Het pensioen aanvullen is dan een belangrijke manier om dat probleem op te lossen.

Niet genoeg inkomen tijdens het pensioen

De kans is groot dat Nederlanders in de problemen komen zodra ze met pensioen gaan. Zeker voor dertigers en veertigers is het goed mogelijk dat de inflatie de komende decennia zo zal stijgen, dat rondkomen met het AOW en opgebouwde pensioen bijna onmogelijk is. Anderen willen er een onbezorgde leefstijl op nahouden en hebben daarom niet genoeg pensioen opgebouwd. Dat probleem is het gevolg van een pensioengat.

Er zijn verschillende situaties waarin extra pensioen opbouwen een goed idee is: voor zzp’ers en ex-zzp’ers, maar bijvoorbeeld ook voor mensen die in het buitenland hebben gewoond. Er gaat als je voor een langere tijd in het buitenland verblijft namelijk 2% per jaar van de AOW af. Bovendien bouw je minder pensioen op wanneer je tijdelijk niet of minder werkt, of als je als werknemer maar een kleine pensioenregeling hebt. Wanneer je minder wilt werken of eerder wilt stoppen, heb je vaak ook niet genoeg pensioen.

Extra pensioen opbouwen

Om problemen in de toekomst te voorkomen, kun je ervoor kiezen extra pensioen op te bouwen. Zorg voor inzicht in hoeveel pensioen er al is opgebouwd. Blijkt dat samen met de AOW te weinig te zijn, dan is extra pensioen opbouwen een heel goed idee. Er zijn verschillende manieren om dat te doen. Zo is het mogelijk zelf te sparen door geld op een spaarrekening te zetten. Het risico op verlies van geld is klein, je kunt er altijd bij als je het nodig hebt, en het is eenvoudig om je geld aan te wenden voor iets anders. Maar het is ook te aantrekkelijk om bij zwaar weer meteen aan het potje te komen. Het rendement is laag en bij een vermogen van meer dan 57.000 euro betaalt men vermogensbelasting. Om deze reden is pensioenbeleggen een beter idee. Dat begint met een offensief profiel, waarbij de kans op verliezen groter is. Maar hoe dichter men bij het pensioen komt, hoe lager de kans op verlies wordt. Begin je als twintiger of dertiger al men pensioenbeleggen, dan kun je mogelijk tonnen hebben gespaard als je echt met pensioen gaat. Daarom is extra pensioen opbouwen altijd een goed idee.

Geef een reactie