Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Je bekijkt nu Binnenkort samenwonen? Zo verdelen de meeste koppels hun vaste lasten.

Binnenkort samenwonen? Zo verdelen de meeste koppels hun vaste lasten.

Ga je binnenkort samenwonen met je partner? Gefeliciteerd! Dat is namelijk een hartstikke leuke stap en waarschijnlijk kijk je ook erg uit naar de periode die gaat volgen. Wel zijn er natuurlijk een aantal punten waar je rekening mee moet houden wanneer je gaat samenwonen met een partner. En één belangrijk punt is natuurlijk dat jullie waarschijnlijk graag op een lijn willen zitten wat betreft de financiële afspraken. Zo weten beide partijen waar ze aan toe zijn en dat voorkomt onnodige wrijving. Gelukkig zijn er tegenwoordig op het internet heel veel voorbeelden te vinden van andere koppels waar je sowieso iets aan hebt. Zo kiezen veel koppels in Nederland volgens Nibud voor één van de drie onderstaande manieren om hun vaste lasten en andere uitgaven op te delen. Lees dus snel verder.

Optie 1: Naar verhouding van inkomen.

Stel dat je drie vijfde deel van het gezamenlijke inkomen verdient en je partner twee vijfde deel. Jij betaalt dan ook drie vijfde deel van de gezamenlijke uitgaven, en jouw partner twee vijfde deel.

Optie 2: Hetzelfde bedrag overhouden.

Tel beide inkomens bij elkaar op en trek het totaalbedrag van alle gezamenlijke uitgaven hiervan af. Het bedrag dat overblijft – het vrij te besteden budget – deel je door twee. Kijk nu naar het inkomen van de minstverdienende partner en zet hiervan zijn of haar vrij te besteden budgetdeel apart. Het bedrag dat overblijft is de bijdrage voor de gezamenlijke uitgaven. De partner met het hoogste inkomen betaalt de rest van de gezamenlijke uitgaven.

Optie 3: Ieder de helft.

Je deelt alle kosten door twee. Deze manier is alleen aan te bevelen als de partner met het laagste inkomen dan nog genoeg overhoudt voor zijn of haar persoonlijke uitgaven.

Optie 4: Een vaste bijdrage.

Wanneer je partner bij jou intrekt, kun je afspreken dat hij of zij een vaste bijdrage betaalt. Dat is bijvoorbeeld een optie als je een eigen huis of inwonende kinderen hebt. Of wanneer één van jullie hoge lasten heeft waardoor een verdeling niet redelijk is. Je kunt dit zien als kostgeld.

Welke optie heeft jouw voorkeur? Laat jouw mening achter in een reactie onder deze blogpost!

Geef een reactie