Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Je bekijkt nu Hoelang kan je eten in de koelkast bewaren?

Hoelang kan je eten in de koelkast bewaren?

Eten in de koelkast bewaren doe je zo!

Wanneer je wilt besparen op je boodschappen zal je het waarschijnlijk al wel eens ergens zijn tegengekomen. Het koken van grotere porties is goedkoper dan koken voor één persoon! Het bewaren van eten in de koelkast is een veelgebruikte manier om voedselverspilling te voorkomen maar dus ook zeker om geld te besparen tijdens het plannen van je wekelijkse boodschappen. Er zijn natuurlijk wel bepaalde richtlijnen waar je rekening mee moet houden om er zeker van te zijn dat het eten nog veilig en lekker is om op te eten.

Hoelang kan je eten in de koelkast bewaren?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat je koelkast een temperatuur moet hebben tussen de 0 en 4 graden Celsius. Dit is de optimale temperatuur voor het bewaren van voedsel, omdat het de groei van bacteriën vertraagt. Daarnaast moet voedsel goed verpakt worden, zodat het niet in contact komt met ander voedsel of bijvoorbeeld de koelkastdeur.

Het is ook belangrijk om te weten dat sommige voedingsmiddelen een kortere houdbaarheid hebben dan andere. Hieronder zijn enkele richtlijnen voor hoe lang bepaalde voedingsmiddelen (gemiddeld) in de koelkast bewaard kunnen worden:

 • Verse groenten en fruit: 3-7 dagen
 • Gekookte groenten: 3-4 dagen
 • Gekookte aardappelen: 3-4 dagen
 • Gekookte rijst of pasta: 3-4 dagen
 • Gekookte vleeswaren: 3-4 dagen
 • Rauw vlees (vlees, kip, vis): 2-3 dagen
 • Kaas: 6-8 weken (afhankelijk van soort)
 • Eieren: 3 weken
 • Melk: 5-7 dagen
 • Yoghurt: 1-2 weken
 • Tofu: 1 week

Het is belangrijk om te weten dat deze richtlijnen als algemene richtlijnen kunnen worden gezien en dat er verschillen kunnen zijn in houdbaarheid afhankelijk van de oorsprong, soort en kwaliteit van het voedsel. Daarom is het altijd aan te raden om goed op de houdbaarheidsdatum te blijven letten en om de geur, smaak en textuur van het eten te controleren voordat je het eten op je bord doet. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je ziek wordt of dat je een smaakloos prakje eten op je bord legt!

De conclusie

Dus, hoelang kan je eten in de koelkast bewaren? Om een lang verhaal kort te maken hebben we de conclusies nog even op een rijtje gezet. Om ervoor te zorgen dat eten goed én lekker blijft, moet je koelkast de juiste temperatuur bevatten, moet het voedsel goed worden verpakt én moet er rekening worden gehouden met de houdbaarheid van specifieke voedingsmiddelen. Wanneer je twijfelt over de zojuist genoemde criteria is het altijd beter om het voedsel weg te gooien dan om het te eten en ziek te worden. Geld besparen is erg fijn maar ziek worden is het natuurlijk niet waard. Let dus goed op en gebruik de bovenstaande tips in de voordeel!

Kook jij vaak grotere porties zodat je voor meerdere dagen een maaltijd klaar hebt staan? Ik ben benieuwd naar jullie tips! 

Geef een reactie