Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Je bekijkt nu Impulsaankopen voorkomen – zo doe je dat!

Impulsaankopen voorkomen – zo doe je dat!

Wil jij de aankomende maanden hard je best gaan doen om je spaarrekening eens flink te laten stijgen? Dan zijn impulsaankopen je grootste nachtmerrie. Vaak hebben we niet eens door dat we impulsaankopen doen en dat maakt het extra lastig om ermee te stoppen. Hoe je impulsinkopen toch zoveel mogelijk kunt voorkomen? Daar zijn gelukkig een aantal manieren voor. Lees snel verder!

Maak een budgetplan en houd je hier ook aan

Allereerst heb je een budget nodig. Als je er nog geen hebt, stop dan nu en maak er een! Wanneer je dit eenmaal gedaan hebt is het vooral belangrijk dat je je ook echt aan je plan houdt. Een geldplan is namelijk geen toverstaf die ervoor zorgt dat al je geld zich plotseling gedraagt. Het is aan jou om je geld elke maand te vertellen waar het heen moet (of mag) en vervolgens dat plan doorzet. Als er nog geen budget voor is, geef het geld dan niet uit. Ja, zo simpel en zo moeilijk is het. You can do this!

Gun het jezelf om dingen te (blijven) kopen

Ja, ik heb je net gezegd dat je je aan je budget moet houden – en dat zou je altijd moeten doen – maar het is ook belangrijk om zo nu en dan wat leuks voor jezelf te kunnen blijven kopen. Dat ene leuke boek wat je ziet liggen bij het boekenhoekje in de Jumbo bijvoorbeeld. Of dat heerlijke ijskoude blikje cola bij de bouwmarkt wanneer het 30 graden is. Dat zorgt er juist voor dat je gemotiveerd blijft. Geef jezelf dus ook absoluut een vast bedrag in je budget waar je leuke ‘onnodige’ dingen van kunt kopen. Afhankelijk van je financiële situatie kan dit 10 euro zijn, 100 euro of zelfs 1000 euro. Zorg ervoor dat het bedrag realistisch is en betaalbaar is voor jouw persoonlijke situatie. De volgende keer dat je door het winkelcentrum loopt en bijvoorbeeld leuke dames mode ziet, hoef je alleen maar je ‘leuke uitgaven’ potje te controleren. Nu kun je zonder schuldgevoel winkelen! Je hebt er al een klein deel van je inkomen voor begroot dus een (te dure) impulsaankoop doen is gelukkig niet meer mogelijk. Handig!

Wacht een dag (of langer!) voordat je een aankoop doet

Wist je dat meer dan vijftig procent van onze impulsaankopen ’s avonds worden afgerekend terwijl we met onze smartphones in bed liggen? Het is ontzettend gemakkelijk om iets tegen te komen wat we willen hebben en voor je het weet heb je na een paar clicks iets nieuws gekocht. Een manier om dit te voorkomen is om jezelf een dag of twee te geven om te kalmeren wanneer een impulsaankoop je helemaal ‘hyped’ maakt. Als je je hoofd koel houdt en na een dag of twee weer een frisse blik hebt, vraag jezelf dan af of je dit ding echt gaat gebruiken en of het wel echt je geld waard is.

De laatste tip die ik je wil meegeven is dat je vooral moet oppassen voor online deals met een deadline! Niet alleen zijn deze deadlines vaak nep (het aftellen start vaak pas wanneer je voor de eerste keer op de website komt) maar ze zijn ook nog eens specifiek gemaakt om jouw aankoopproces te versnellen. Ze moedigen impulsaankopen dus ook juist aan. Laat het aftellen je niet afleiden en denk rustig na of je dit item wel echt nodig hebt en/of wilt hebben.

Wat is jouw ultieme tip om impulsaankopen te voorkomen?

Geef een reactie